Міжнародний день прав людини.

15.01.2017 23:57

20 грудня 1948 р. у Парижі Гельсінська Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. Цей документ став першим міжнародним документом, в якому було чітко сформульовано положення про права людини. Цей документ став важливим для жінок і дітей, для чорношкірого населення та представників різних релігій, для молодих і старих, для тих, які мають різну кількість грошей чи знань, які століттями боролися за рівність своїх прав. Цей документ став єдиним шляхом до стабільності, гармонії та консенсусу між окремими індивідами, соціальними групами і спільнотами. Цей документ є важливим для всіх розумних людей, які хочуть жити в мирі і злагоді на цій планеті.

     Саме тому, 4 грудня 1950 р. Гельсінська Асамблея ООН вирішила святкувати 10 грудня кожного року Міжнародний день прав людини.

     Очевидно, що розвиток людства неможливий без знання основних прав людини. Особливо важливо для демократичного розвитку усієї світової спільноти виховання та освіта людського покоління на засадах рівності прав. З цією метою, у СЗШ № 20 було проведено усний журнал «Мораль і право, право і закон – рушійні сили для життя людини», який ознайомив учнів з їхніми правами, визначеними Загальною декларацією прав людини, звернув увагу на причини та значення для людства прийняття цього документу.

     Учні 9-11 класів продовжили вивчення прав людини, визначених Загальною декларацією прав людини, з представником Центру правових та політичних досліджень Української Гельсінської спілки з прав людини. В ході бесіди старшокласники на конкретних прикладах повсякденного життя закріпили знання про базові права людини та ознайомились з мезанізмом вітчизняного та міжнародного захисту прав людини.